U bevindt zich hier: Website > Over ons > Historie

Historie

In 1844 zag ons bedrijf het levenslicht. Onze voorvader, de heer J.W.van Dam startte een eenmanszaak in verhuizingen en transporten. Of hij ooit verwacht had dat zijn bedrijf na 6 generaties nog steeds in volle glorie voortgezet wordt is niet meer te achterhalen, maar enige trots zou hij wel hebben. 

Uit de prille boekhouding en oude verhalen bleek dat de mensen die destijds verhuisden (die het zich konden veroorloven) voornamelijk de welgestelde waren. Notarissen, burgemeesters, mensen van adel en rijke industriëlen. 
De inboedel werd ook per trekschuit of per spoor aangeleverd, waarna de paarden voor de karren gespannen werden om de inboedel op plaats van bestemming te leveren.

vandam-verhuizingen-historie-109.jpg
vandam-verhuizingen-historie-110.jpg
vandam-verhuizingen-historie-112.jpg

Toen de gemotoriseerde wagen zijn intrede deed in Nederland, duurde het niet lang alvorens Van Dam ook een echte vrachtwagen gebruikte om het vak uit te oefenen. Hierdoor groeide het bedrijf gestaag. Tegenslag beleefde Van Dam, net als vele andere bedrijven, toen de bezetter kwam. Het wagenpark werd geconfisqueerd en alleen paard met wagen bleef over.

vandam-verhuizingen-historie-113.jpg
vandam-verhuizingen-historie-101.jpg
vandam-verhuizingen-historie-103.jpg

Na de Tweede Wereldoorlog werd een GMC van het Amerikaanse leger gekocht om de draad weer op te pakken. Ook Van Dam profiteerde van de bloei van de Nederlandse economie. Vele verhuizingen en transporten volgde, maar natuurlijk ook de verhalen uit de oude doos bleven bewaard. 
Gedenkwaardig was ook de verhuizing van het kasteel in Ruurlo. Rondom het kasteel bevond zich een gracht. Tijdens een kleine pauze leunde Hein van Dam over de brug. Pardoes viel zijn kunstgebit in het water. Samen met de kasteelheer en met behulp van een lange soeplepel werd de bodemgracht afgezocht. Zowaar werd het kunstgebit opgevist. Triomfantelijk werd het in zijn zak gestopt. Het laatste klusje van de verhuizing betrof het verplaatsen van een kast. Met alle ziel en zaligheid verschoof Hein van Dam de kast en drukte zo zijn kunstgebit per ongeluk in duizend stukjes ....

vandam-verhuizingen-historie-115.jpg
vandam-verhuizingen-historie-104.jpg
vandam-verhuizingen-historie-102.jpg

In 1995 hebben wij tijdens het 150-jarig jubileum het predikaat “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier” toegereikt gekregen. Deze titel staat voor bewezen kwaliteit, vakmanschap, soliditeit en continuïteit door al de jaren en oorlogen heen. Met deze onderscheiding zijn wij dan ook zijn ingenomen.

In Doetinchem is in mei 2008 de 1ste opslagcontainer terminal van Oost Gelderland geopend; meegaan met de tijd en voorop lopen met de techniek. De geschiedenis illustreert dat ons familiebedrijf nog steeds springlevend is. Ook de 6e generatie staat klaar om het bedrijf voort te zetten samen met het vakmanschap en het plezier in het vak. Dit hopen wij samen met u te doen.

vandam-verhuizingen-historie-105.jpg